Kávovary a espressa

Rozhodli jste se, že si lahodné espresso nechcete dávat jen v kavárně, ale i u vás doma? Pak budete potřebovat kvalitní kávovar. Poradíme vám, jak se zorientovat v široké nabídce přístrojů. Zjistěte, jak vybrat kávovar.

Za jakým účelem kávovar kupujete?

Než začnete kávovar vybírat, odpovězte si na několik základních otázek. Odpovědi na ně vás při výběru kávovaru nasměrují.

  • Jakou kávu budete pít? Espresso, cappuccino nebo překapávanou kávu?

  • Kolik času chcete věnovat přípravě kávy? Chcete si užívat každodenní rituál, nebo stisknout tlačítko a mít hotovo?

  • Kolik šálků kávy má kávovar denně připravovat?

  • Kolik peněz jste ochotni do kávovaru investovat?

Typy kávovarů

Podle toho, jakou kávu přístroj připravuje, se kávovary rozdělují do dvou základních skupin:

  • espresso kávovary,

  • kávovary na překapávanou kávu.

V rámci těchto dvou kategorií se rozlišují další typy. Do espresso kávovarů se řadí:

  • automatický kávovar,

  • pákový kávovar,

  • kávovar na kapsle.

Automatický kávovar

Automatické kávovary jsou ideální volbou pro ty, co nechtějí přípravou kávy trávit příliš času. Jen zmáčknete tlačítko a kávovar vše zařídí za vás – od namletí kávových zrn, po upěchování, přípravu nápoje a úklid. Automatický kávovar se hodí tam, kde se káva pije ve velkém množství a na její přípravu není tolik času. Své využití najde v kavárnách, kancelářích, ve velkých provozech, ale také v domácnostech, kde se vypije několik šálků kávy za den. Nevýhodu může představovat vyšší cena a větší rozměry přístroje.

Kvalitní automatický kávovar by neměl postrádat možnost nastavení jemnosti mletí kávy. Většina uživatelů uvítá rovněž oddělený přívod pro již namletou kávu. Samozřejmostí u automatických kávovarů by měla být funkce předehřívání šálků. Kromě toho je součástí přístroje obvykle parní tryska pro přípravu mléčné pěny. S její pomocí si vychutnáte třeba cappuccino nebo latte macchiato. Ještě pohodlnější přípravu těchto druhů kávy vám zajistí kávovary se zásobníkem na mléko.

Pákový kávovar

Pákový kávovar bude vyžadovat vyšší úroveň vašeho zapojení. Na rozdíl od těch automatických nemají pákové kávovary zásobník na kávu. Mletou kávu je nutné před každou přípravou napěchovat do sítka ve speciálním držáku. Ten se poté pohybem páky nasazuje na kávovar – odtud název pákový kávovar. Mlýnek nemusí být zejména u menších modelů součástí přístroje. V takovém případě budete potřebovat mlýnek na kávu nebo můžete kupovat již umletá zrna. Stejně tak regulace dávkování vody a čištění kávovaru zbyde většinou na vás.

Pákový kávovar vám dá větší kontrolu nad chystanou kávou. Celý proces přípravy nápoje vám ale zabere více času. Lze jej usnadnit pomocí tzv. E.S.E. podů, tedy polštářků naplněných kávou, které jednoduše vložíte do sítka a přístroj zapnete. Cena pákových kávovarů bývá nižší než u automatických modelů.

Kávovar na kapsle

Kávovar na kapsle si získává stále větší popularitu. Příprava kávy je zde ze všech typů kávovarů nejjednodušší. Pouze vložíte kapsli do přístroje a stisknete tlačítko. Po zasunutí kapsle se probodne její obal, díky čemuž vzniknou otvory jak pro přítok, tak odtok horké vody. Kapsle se vyrábějí s mnoha různými druhy káv, takže si vybere každý. Lepší je ale dopředu zjistit, jaké kapsle do vybraného kávovaru pasují – velmi často se jedná jen o kapsle od stejného výrobce.

Kávovar na kapsle patří k těm levnějším a nezabere vám ani příliš místa. Na druhou stranu počítejte s většími dodatečnými náklady na jednotlivé šálky kávy – kapsle jsou dražší než zrnková káva. V rámci jednotlivých modelů jsou poměrně velké rozdíly v kvalitě. Levnější kávovary na kapsle mnohdy bojují s nedostatečným tlakem čerpadla. Dražších modelů se to netýká, navíc vám často díky nádobě na mléko nebo parní trysce umožní připravit i cappuccino a další druhy kávy s mlékem.

Jestli budete kupovat kávovar na překapávanou kávu, máte na výběr z:

Moka konvička

Moka konvička je velmi jednoduchým a levným řešením, pokud máte rádi výraznou chuť kávy a vyšší obsah kofeinu. Jediné, co potřebujete, je sporák nebo elektrická zásuvka. Příprava je jednoduchá – do spodní části moka konvičky nalijete vodu a do sítka nasypete umletou kávu. Konvičku zašroubujete a postavíte na sporák. Zahřátím se voda změní v páru, která prochází skrz kávu nahoru, kde se následně zchladí a kondenzuje. Výsledkem je silná káva s typickou, mírně připálenou chutí. Jestliže nechcete spoléhat na sporák, pořiďte si model s integrovaným topným tělískem.

K přípravě můžete použít jakoukoliv kávu. Výsledný nápoj je velmi podobný espressu, jen nemá pěnu. Moka konvičky jsou velmi populární například v italských domácnostech.

French press

Podobnou alternativou je French press. Stejně jako moka konvička vám zajistí kvalitní silnou kávu za příznivou cenu, tentokrát však bez aroma připálení. I zde je příprava nápoje snadná – do skleněné nádoby nasypete umletou kávu, zalijete ji horkou vodou, promícháte a přiklopíte vrchní částí. Po asi čtyřech minutách louhování stlačíte dolů píst s filtrem, čímž oddělíte lógr. Poté můžete kávu přelít do šálků.

Překapávač

Preferujete větší množství slabší kávy? Pak by vám mohl vyhovovat překapávač. Přístroj vám nachystá rovnou celou konvici jemné kávy, kterou zároveň udrží dlouho teplou. Příprava je opět jednoduchá. Horká voda protéká z vrchní části do spodní nádoby přes filtr, na kterém je rozprostřena umletá káva. Čím jemněji bude káva namletá, tím silnější bude výsledný nápoj. Překapávaná káva má typicky nahořklou chuť danou delší dobou filtrování a řidší konzistenci v porovnání s espressem. Dražší modely mohou disponovat například praktickým časovačem.

Na jaké další parametry se zaměřit?

Poté, co si vyberete vhodný typ kávovaru, můžete začít zohledňovat další parametry přístrojů. Není jich příliš, ale několik byste jich neměli opomenout.

Tlak a teplota

Jedny z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících výslednou kvalitu kávy. Minimální tlak, pod kterým je káva v přístroji stlačována, by měl být 9 barů. Ideální je ale hodnota okolo 15 barů a vyšší. Například některé základní pákové kávovary bez čerpadla dosahují tlaku jen okolo 3–4 barů. Teplota vody pro přípravu kávy by se měla pohybovat okolo 90 °C, ne však přes 94 °C.

Příkon

Příkon nemá vliv na kvalitu kávy, ale ovlivňuje délku nahřívání přístroje. S vyšším příkonem tak ušetříte trochu času. V domácnosti pro vás tento parametr nejspíš nebude zásadní, ale například ve firmě, kde kávovar používá mnoho lidí, to může být naopak. Příkon rychlejších automatických kávovarů bude atakovat 1500 W. Pomalejší zařízení a kávovary na překapávanou kávu se budou pohybovat mezi 1000–1200 W nebo i do 1000 W.

Specifické funkce a výbava

Více než technické parametry kávovaru vás budou zajímat konkrétní funkce a výbava, kterou přístroj disponuje.

  • Nastavitelná výška výpusti kávy: U automatických kávovarů v podstatě nutnost. Pro každý druh nápoje totiž potřebujete různě vysoký šálek či sklenici.

  • Nahřívání šálku: Pro někoho zbytečnost, jiní na tuto funkci nedají dopustit. V nahřátém hrnku nápoj pomaleji vychladne a déle si udržuje pěnu, aroma i chuť.

  • Nastavení hrubosti mletí: Ne všechny modely, co kávu i melou, tuto funkci nabízejí. Hrubost namletí výrazně ovlivňuje sílu a chuť kávy. Je tedy ideální, když si můžete zvolit intenzitu, která vám vyhovuje.

  • Funkce horké vody: Možnost, kterou oceníte, když budete chtít jednou za čas vyměnit kávu například za čaj. U řady automatických kávovarů může z trysky na horkou páru téct i horká voda.

  • Automatické čištění: Vítaná asistence při údržbě. Mnoho kávovarů po zapnutí nebo před vypnutím provede proplach, který odstraní zbytky kávy. Vám tak odpadá ruční čištění.

Cena kávovarů

Cena se výrazně liší u jednotlivých typů kávovarů. Střední třída automatických kávovarů vás vyjde na zhruba 10–15 tisíc korun. Za tuto cenu koupíte například populární kávovar DeLonghi. Solidní model automatického kávovaru ale můžete sehnat i do 10 tisíc korun.

Kvalitní pákové kávovary pořídíte mezi 2–5 tisíci korun, podobně kávovary na kapsle. Kávovary na překapávanou kávu jsou levnější, slušné přístroje pořídíte i do 1500 korun.

Zobrazit více
Filtrovat zboží (635 produktů)
Cena
Výrobce
Zobrazit více možností (51)
Parní tlak
Zobrazit více možností (7)
Kapacita nádržky na vodu
Typ ovládání
Příkon
Hmotnost
Materiál mlýnku
Barva
Počet druhů nápojů
Vlastnosti