Libretto je doplněk stravy s vysokým obsahem EPA a dalšími vybranými složkami – DHA, hořčíkem a kyselinou listovou, které podporují normální psychické funkce.
Libretto obsahuje ve 2 tobolkách 1240 mg omega-3 nenasycených mastných kyselin, z toho 750 mg EPA a 294 mg DHA.
EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) jsou esenciální mastné kyseliny, které je třeba přijímat v potravě (hlavním zdrojem jsou ryby). Protože je středoevropská dieta chudá na ryby, setkáváme se v České republice často s jejich nedostatkem.
Pro zajištění nejvyšší kvality přípravku Libretto jsou jako zdroj omega-3 mastných kyselin využívány pouze divoce žijící ryby (sardinky), ne ryby chované na farmách. Rybí olej je pečlivě čištěn, nepoužívá se olej z jater.
Proč Libretto?
Ukazuje se, že omega-3 mohou pomoci k dobré tělesné kondici v rámci primární prevence v době, kdy imunitní systém čelí např. i koronavirové infekci. Nejde o specifický antivirový efekt, ale o obecnou podporu imunitních funkci těla.
Životní styl, tedy právě modifikovatelné faktory našeho bytí, mají velký vliv na naši psychickou pohodu. Fyzická aktivita, včetně pohybu na sluníčku a v přírodě, dietní návyky, schopnost odpočívat či budování dobrého partnerského a volnočasového zázemí jsou výraznými faktory ovlivňující naše duševní zdraví.
Nejvíce dat je známo o vlivu mastných kyselin, které jsou různého druhu a mají jak příznivé, tak nepříznivé účinky na lidskou psychiku.
Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) patří mezi, tzv. esenciální mastné kyseliny, to znamená takové, které si naše tělo neumí vyrobit samo a musí je přijímat potravou. Patří sem 2 skupiny s rozdílnými vlastnostmi a rozdílným významem pro člověka: omega-3 a omega-6.
Typickými představiteli omega-3 PUFA jsou kyseliny eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA). Mezi omega-6 pak patří kyselina linolová (LA) či arachidonová (AA). Tyto látky se vyskytují v mozku ve vysoké koncentraci. Jsou významnou součástí buněčných membrán a ovlivňují celou řadu biologických pochodů.
V západním světě došlo za posledních 100 let k dramatickému posunu v poměru omega-6 : omega-3 obsažených v naší stravě v neprospěch omega-3. Konzumují se totiž především rostlinné oleje, které jsou hlavním zdrojem omega-6 PUFA, a je nižší spotřeba ryb, oříšků, semen či listové zeleniny, které dodávají omega-3 PUFA. Rovněž přechod od tradiční formy zemědělství k průmyslové produkci vedl k poklesu koncentrace omega-3 PUFA v masu drůbeže (jako důsledek používání krmných směsí na bázi sóji a kukuřice). Zatímco na počátku 20. století byl poměr omega-6 : omega-3 v naší stravě 2:1, v současné době je to asi 15:1.
Česká společnost pro výživu doporučuje, aby poměr omega-6 : omega-3 v naší stravě byl maximálně 5:1.
Literatura: prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc. Jezte chytře. Exemple 2015.
Máte dotaz? Zeptejte se svého lékárníka: